ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

Τα Φ/Β πλαίσια είναι το καθοριστικότερο, για την παραγωγή, τμήμα του Φ/Β Σταθμού. Τα καθαρά Φ/Β Πλαίσια εξασφαλίζουν ότι στους μετατροπείς θα φτάσει η μέγιστη δυνατή ενέργεια από τον ήλιο. Παρακατώ μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα απώλειας παραγωγής Φ/Β Σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 100KWp με σταθερές βάσεις λόγω ρύπων στα Φ/Β Πλαίσια:

Συνολική απόδοση /έτος: 150.000kwh
Tιμή πώλησης ρεύματος: 0.330€
Εκτιμώμενες απώλειες λόγο ρύπανσης: 5%-15%
Εκτιμώμενες απώλειες ενέργειας / εισοδήματος: 7500KWh / 2500€ έως 22500KWh / 7500€ 

Ωστόσο η ενεργειακή απώλεια δεν είναι η μόνη ζημιά που προκαλείται στον Φ/Β Σταθμό. Οι ρύποι ,όπως τα περιττώματα πουλιών, αν παραμείνουν για πολύ καιρό πάνω στα Φ/Β Πλαίσια, δημιουργούν μόνιμες βλάβες σε αυτά (hot spots) μείωνοντας με μη αναστρέψιμο τρόπο την ισχύ τους.


Σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας των Φ/Β Πλαισίων σε υψηλά επίπεδα είναι να αποφεύγεται ο καθαρισμός τους όταν αυτά λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια τους μπορεί να δημιουργήσει μικρορωγμές. Παρακάτω φαίνεται ένα παράδειγμα τέτοιων προβλημάτων, όπως αυτό απεικονίζεται σε ειδικά μηχανήματα δοκιμών.

Ο σωστός καθαρισμός γίνεται με ειδική βούρτσα για την προστασία των Φ/Β Πλαισίων και αποκλειστικά  με απιονισμένο νερό, ώστε να αποφευχθεί συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια τους. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες , ο καθαρισμός  γίνεται νύχτα για να μην δημιουργηθούν φθορές στα Φ/Β Πλαίσια λόγω απότομης συστολής.

Το μηχάνημα με την ειδική βούρτσα καθαρίζει όλους τους περιβαλλοντικούς ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στα Φ/Β Πλαίσια όπως  γύρη από άνθη, περιττώματα πουλιών, άλατα, σκόνη κλπ, τα οποία  δημιουργούν ένα στρώμα πάνω τους και οδηγούν σε μείωμένη παραγωγή και μόνιμες βλάβες.

Συνοπτικά τα  πλεονεκτήματα του μηχανήματος :

  • Ταχύτητα πλυσίματος
  • Πλύσιμο νύχτα 
  • Πρόσβαση μηχανήματος σε ανώμαλο έδαφος (κίνηση με ερπύστριες)
  • Ειδική βούρτσα για αύξηση της απόδοσης καθώς καθαρίζεται καλύτερα η επιφάνεια του Φ/Β Πλαισίου και έτσι απορροφάται μεγαλύτερο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας.

Δείτε το μηχάνημα σε λειτουργία στο παρακάτω βίντεο.

 

espa

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ

  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ TRACKER
  • ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΠΛΑΙΣΙΩΝ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DC –Χ.Τ.-Μ.Τ.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ

Mexis Energy
Βάγια Θηβών,Βοιωτία, ΤΚ 32002
Τηλ / Fax: 22620 61687
Mob: 6974138136, 6981464890
email: info@mexisenergy.gr